Mitä Mustasaarelaisille on tarjolla ?

Kuntaliitossopimuksen tekstistä on ollut nurinaa Mustasaaressa. On esim. esitetty mielipiteitä, että Mustasaari ei saa liitoksessa mitään vaan menettää kaiken.

Itse asiassa liitosta ei tehdä Mustasaaren kunnalle, vaan ennen kaikkea sen asukkaille ja heidän tarpeidensa monipuolisempaa täyttämistä sekä tulevaisuutta varten. Olisi helppoa, jos kaikkien kuntalaisten ongelmat olisivat samalla lailla ratkaistavissa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ongelmia on vaikka minkälaisia. Pienellä kunnalla on rajalliset mahdollisuudet ratkaista näitä ongelmia, eikä auta, vaikka olisi kuinka luova. Tulevaisuus on tärkeä. Siksi konkreettisena esimerkkinä erityisesti lapsia, nuoria ja perheitä ajatellen Vaasassa on isona kaupunkina paljon monipuolisempi palvelujen kirjo, josta yhteisen kunnan asukkaina mustasaarelaisetkin pääsevät osallisiksi. Yhteisesti huolehditaan tietenkin myös vanhenevasta väestöstämme.

Mitä muuta mustasaarelaiset sitten saisivat esille nostettujen miljoonavelkojen, rakennusten korjausvelan ja kaupungin tällä hetkellä hieman heikolta näyttävän taloustilanteen lisäksi? Ensin tulevat mieleen isot asiat: mustasaarelaiset saisivat merkittävän sataman ja uuden laivan, lentokentän ja kaksi rautatieasemaa, mahdollisuuden parempiin liikenneyhteyksiin, sitten kaupunkikeskustan toreineen ja kauppoineen, ostoskeskukset, urheiluareenat, lenkkipolut, laskettelurinteen ja uimahallin, kulttuurinystävälle tasokkaat museot, upeat kokoelmat, monet näyttelytilat, teatterit, festivaalit ja suuren määrän ihmisiä kokoavat muut tapahtumat, kaupungin tytäryhtiöt. Ehkä luetteloon voisi vielä lisätä uuden kongressikeskuksenkin.

Miksi tyytyä omistamaan yhdessä vain osia tai puolet, kun vaasalaisena pääsee yhteisesti omistamaan nämä kokonaan? Lisäbonuksena viriäisi lisää positiivista henkeä yrityselämään, ja täältä lähtisi voimallinen viesti muualle Suomeen, että täällä tartutaan tilaisuuteen ja halutaan ottaa tulevaisuus omiin käsiin.

Jotkut kuntaliitoksen hyötyjä epäilevät mustasaarelaiset yrittäjät ovat tosin julistaneet, etteivät he tarvitse suomenkielisiä asiakkaikseen. Mitä heille sitten olisi vaasalaisina tarjolla? Heitä voisi lohduttaa ja sanoa, että he voivat jatkossakin suunnata palvelunsa ruotsinkielisille. Yrittäjät ovat itsenäisiä ja tekevät itse omat päätöksensä ja markkinointisuunnitelmansa. Yleisempää taitaa silti kuitenkin olla, että yrittäjät ajattelevat hyötyvänsä isommasta ja monikielisestäkin väestöpohjasta.

Yhteisessä kunnassa mustasaarelaiset pääsisivät siis monin tavoin osallisiksi uusista asioista ja mahdollisuuksista. Siksi neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä kannattaa äänestää näiden kuntaliitoksen tarjoamien mahdollisuuksien ja tulevaisuuden puolesta: kyllä kuntaliitokselle.

Jane Trygg-Kaipiainen
MSK ry